Staal conserveren

Weerloos staal beschermen

Staal wordt aangetast (gaat roesten) als het onbeschermd aan weersinvloeden wordt blootgesteld. Door het staal te beschermen en weerbaar maken tegen deze atmosferische invloeden, geef je vocht en vochtige lucht geen kans hun vernielende werking op het staal uit te oefenen. 

Lucht (zuurstof) en een elektrolyt/vocht zijn nodig om de corrosie op gang te brengen. Ze vormen samen het elektrische circuit van de “corrosiecel”. Je voorkomt corrosie door het elektrische circuit te doorbreken. Door er voor te zorgen dat de lucht of het vocht, of beter nog beide, niet in contact komt met staal. 

Als we kunnen voorkomen dat een van deze factoren in contact komt met staal, of wat dat betreft, beide, zullen we roestvorming voorkomen omdat we het elektrische circuit in de “corrosiecel” doorsnijden. De ervaring heeft geleerd dat de meest effectieve manier om dit te doen is door een organische coating (verf) op het voorwerp aan te brengen. Dit is de belangrijkste en meest gebruikte methode van bescherming tegen corrosie.

Steelandproduce_verzinkt staal

Een andere veelgebruikte methode is de kathodische bescherming. Deze methode keert in feite de elektrische stroom in de corrosiecel om. Aldus wordt het oplossen van het metaal gestopt, terwijl een ander metaal dat in het elektrische circuit wordt gebracht, zich “opoffert”. Dit metaal (Zink, Aluminium of magnesium) wordt een opofferingsanode genoemd.